Ponad 100 organizacji realizujących program PEAD wzięło udział w spotkaniu z Bankiem Żywności w Koninie.
Program PEAD bank realizuje od 2004 roku i do tej pory rozdał 9 734 839 kg żywności o wartości 24 318 705 zł. Korzystać z niej mogą osoby będące w trudnej sytuacji życiowej, niepełnosprawne, upośledzone, zakwalifikowane do tej formy pomocy przez ośrodek pomocy społecznej. W naszym regionie z pomocy tej korzysta 35 tys. osób.
W tym roku największym beneficjentem programu PEAD jest Polska z budżetem ponad 70 mln euro, a w nim największą pulę otrzymuje Federacja Polskich Banków Żywności (48%) przed Caritas Polska, PKPS, PCK.
Realizacja tegorocznego programu już się rozpoczęła. Do magazynu Banku Żywności w Koninie trafiły już dostawy mleka, sera żółtego, sera topionego. Pozostałe produkty ( np. mąka, makaron, olej rzepakowy, masło, cukier ) będą przekazywane organizacjom od lipca.
– Tegoroczny program charakteryzował się będzie zmniejszonym tonażem, jednak wartościowo pozostaje na poziomie roku ubiegłego. Szacujemy, że naszym potrzebującym przekażemy w tym roku około 1000 ton produktów, a statystyczny podopieczny otrzyma około 30 kg żywności – mówi Joanna Piekarczyk, dyrektor banku.
Wg badań Eurostatu, w Polsce zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym jest 27,8% czyli 10,4 miliona osób. Z powodu skrajnego ubóstwa cierpi 5,7% czyli ponad 2 miliony osób.